Det första projektet handlar om att undersöka förutsättningarna för att skapa framtidens fiskehamn i Simrishamn, som bygger på ett ekologiskt hållbart fiske med en stark värdeskapande förädlingskedja som bättre tar tillvara det som fiskas upp ur havet. Det övergripande syftet är att bidra till en nationell systemförflyttning för att uppnå ”minskat fiske, ökat värde”. Projektet kommer att ledas av Åke Thidell vid Internationella miljöinstitutet.
- Vi ser fram emot att sätta igång med detta projekt med sina ingångar till forskning inom många olika discipliner: från samhällsvetenskapliga frågeställningar kring hållbarhet och cirkulära affärsmodeller och produktionssystem, till forskning och utveckling inom livsmedelsteknik, biokemi, bioteknik, vattenresurshållning och materialteknik, säger Åke Thidell.
- Det här projektet ger oss möjlighet att öka takten och skala upp ett arbete som vi och den lokala fiskerinäringen och beredningsindustrin redan har inlett. Nu kan vi ta nästa steg tillsammans med forskare och med företag i fler sektorer, säger Josefine Larsson, forsknings och innovationskoordinator på Marint centrum.