The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Svenska städer leder delningsekonomins framfart: En aktiv delningskultur driver på klimatomställningen i svenska städer

Umeå stad. Vatten, blå himmel med moln, stora byggnader långt borta och träd i höstfärger. Foto.
Umeå i höstfärger. Foto: Shutterstock

Den sista augusti 2021 avslutades det nationella programmet Sharing Cities Sweden. Programmet har utgjort en viktig del av Viable Cities - det strategiska innovationsprogrammet för smarta och hållbara städer. Mycket fokus har legat på städers möjligheter att främja delning av saker, tjänster, platser och mobilitet.

Vi ser att städer kan göra stora insatser för att främja en hållbar konsumtion, där individer och aktörer kan dela på prylar och ytor, men att insatserna behöver noggrann utformning, säger Kes McCormick, programledare för Sharing Cities Sweden.

Programmet Sharing Cities Sweden har verkat för att sätta Sverige på kartan som ett land som aktivt och medvetet arbetar med delningsekonomin i städer. Genom de fyra testbäddarna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå har programmet utvecklat, testat och utvärderat delningstjänster och digitala lösningar.

Delningsekonomin kan ge städer ett nytt sätt lösa urbana utmaningar. Genom att underlätta och tillämpa delningsekonomin i urbana sammanhang kan resurser tillgängliggöras på nya sätt, vilket främjar en hållbar konsumtion. Att leva hållbart handlar både om individens personliga val och agerande i kombination med de förutsättningar och sammanhang som underlättar för en hållbar livsstil. Nyckelbudskapet från programmet är att det måste vara lätt att dela och tjänster måste finnas nära där människor bor eller vistas.

Vi har sett att det är absolut nödvändigt att delningsekonomin är utformad med hållbarhet i åtanke, säger Kes McCormick.

Programmet har byggts upp kring testbäddar och engagerat boende och lokala aktörer i frågor som stadsutveckling och utformning av levande stadsmiljöer (hälsa och välbefinnande) i flera stadsdelar runt om i Sverige: Sege Park i Malmö, Masthuggskajen i Göteborg, Hammarby Sjöstad i Stockholm och Campusparken i Umeå.

– Det är ofta hög exploatering av många områden i våra städer och därför är det en förutsättning att utveckla nya lösningar för att dela på såväl resurser som yta. I Masthuggskajen har vi utforskat hur olika kvaliteter och funktioner ska kunna samexistera i utomhusmiljön, men också haft fokus på policyfrågor och regelverk för hur lokaler ska kunna samnyttjas, säger Tove Lund, testbäddskoordinator i Göteborg.

Det är inte bara i stora städer som delningsekonomin håller på att få luft under vingarna. I Karlstad kommun, med drygt 90 000 invånare, har ett delprojekt visat att den också fungerar i landsortsstäder – ibland till och med lite bättre.

– Delningsekonomi beskrivs ofta som ett storstadsfenomen där man lyfter fram städer som Seoul eller New York, och globala tjänster som Airbnb, säger Charlotte Wedberg, projektledare på Karlstad kommun. Men exemplet med Fritidsbanken visar att somliga typer av projekt och delningslösningar i vissa fall kan funka ännu bättre i mindre orter.

Arbetet med delningsekonomin i städer går nu vidare. Med ett robust nätverk av experter, digitalakartor för boende i städer, öppna online-kurser för beslutsfattare och utövare, samt över 100 dokument och rapporter, tillhandahåller Sharing Cities Sweden genom sin hemsida en rikedom av lärdomar för att gynna fler städer och utövare.

– En av knäckfrågorna i städers klimatomställning är att minska våra konsumtionsbaserads utsläpp, säger Olga Kordas, programchef för Viable Cities. Här ser jag stor potential att ta ombord lärdomar från Sharing Cities Sweden för de 23 städer som tar täten i att snabba på klimatomställningen inom vår satsning Klimatneutrala städer 2030. Här har inte minst Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå och Karlstad mycket värdefull kunskap att dela, menar hon.

 

Sharing Cities Sweden: Kes McCormick, programledare, kesmccormick [at] iiiee [dot] lu [dot] se (kesmccormick[at]iiiee[dot]lu[dot]se), 0722 23 12 27 

Sharing Cities Sweden har finansierats av det svenska strategiska innovationsprogrammet Viable Cities för smarta och hållbara städer. Syftet med programmet är att påskynda övergången till inkluderande och klimatneutrala städer fram till 2030, med digitalisering och medborgarengagemang som möjliggörande. Viable Cities finansieras gemensamt av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.