Forskare granskar klimatpolitiken

Lunds kommun stärker det klimatpolitiska arbetet genom att som första kommun i landet inrätta ett eget klimatpolitiskt råd. Till rådet föreslås experter med tvärvetenskaplig kompetens från Lunds universitet och SLU.
cyklist i Lundagård

Lunds kommun följer den nationella strategin med ett klimatpolitiskt råd och inrättar en motsvarighet på lokal nivå

– Rådets uppdrag är att utvärdera kommunens arbete för minskad klimatpåverkan och klimatanpassning, samt att i en årlig rapport föreslå förbättringar som bidrar till att kommunen når sina klimatmål, säger Lena Neij från Internationella miljöinstitutet som föreslås bli rådets ordförande.

Markku Rummukainen från Centrum för miljö- och klimatforskning är en av ledamöterna i det nationella klimatpolitiska rådet och föreslås nu också ingå i Lunds nya råd.

– Det finns både kunskap och allt fler lösningar som kan bidra till minskade utsläpp och till klimatanpassning, i Lund, i Sverige och i världen. Den stora utmaningen idag är att skala upp nya lösningar och att göra det nya till norm, menar Markku Rummukainen.

Ledamöter som föreslås till det klimatpolitiska rådet i Lunds kommun
Ordförande Lena Neij
,  professor och föreståndare för Internationella miljöinstitutet, Lunds universitet.
Vice ordförande Roger Hildingsson, postdoktor vid Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet.
Johanna Alkan Olsson, universitetslektor vid Centrum för miljö- och klimatforskning, Lunds universitet.
Fredrik N G Andersson, docent vid Nationalekonomiska institutionen, Lunds universitet.
Lena Hiselius, universitetslektor vid Institutionen för teknik och samhälle, Lunds universitet.
Markku Rummukainen, professor vid Centrum för miljö- och klimatforskning samt Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, Lunds universitet. Markku Rummukainen medverkar också i det nationella klimatpolitiska rådet.
Catharina Sternudd, prefekt vid Institutionen för arkitektur och bebyggd miljö, Lunds universitet.
Linda Tufvesson, prefekt vid Institutionen för biosystem och teknologi, Sveriges lantbruksuniversitet SLU.

Text: Hanna Holm

Latest news

12 June 2018
Forskare granskar klimatpolitiken