Preventive Environmental Strategies in Eastern European Industry: An analysis of donor support for cleaner production

• Håkan Rodhe
Publishing year: 2000
Language: English
Publication/Series: IIIEE dissertations
Volume: 2000:7
Document type: Dissertation
Publisher: IIIEE, Lund University

Popular Abstract in Swedish

Östeuropeisk industri är ökänd både för sin miljöpåverkan och för sin besvärliga ekonomiska sits. Detta gör att resurserna som finns tillgängliga för miljöarbete är små - om dom finns överhuvudtaget. Den möjlighet som då återstår ligger i den förebyggande miljöskyddsstrategin där förbättringarna uppnås genom att gå in i produktionsprocesserna och effektivisera användningena av energi, vatten och råvaror. Det som gör denna strategi extra intressant i östeuropa är den höga resursförbrukningen per produccerad enhet som man har. Detta är ett arv ifrån det sovjetiska systemet där tillgången på resurser sågs som i stort sett obegränsad och priserna på dessa var mycket låga.

Tyvärr är det inte så lätt att genomföra förändringarna i industrin, trots hög lönsamhet och låga investeringsbehov. Det den östeuropeidska industrin anser sig behöva är pengar för att köpa nya maskiner; pengar som varken finns eller som skulle hjälpa när man observerar det eftersatta underhållet av befintlig utrustning. Acceptansen är liten för små och stegvisa förbättringar som bygger på en kombination av organisatoriska och tekniska förändringar.

Min avhandling försöker klargöra vilka fatorer som påverkar införandet av ett förebyggande miljöskyddstänkande inom östeuropeisk industri, vad biståndsgivarna kan göra, samt på viket sätt insatserna kan göras effektivare framöver.
Since 1991 cleaner production projects have been pursued by the donors in Eastern European industry. These projects have aimed at demonstrating the benefits of a preventive approach to environmental protection, and to train people within the industry to perform the cleaner production assessments that constitute the core element of the preventive approach. The large merit of the preventive approach is the contribution to economical performance of the organization while at the same time reducing the environmental impact. Despite the benefits, the support for this area remains very small compared to other areas of environmental support.

This dissertation shows how the promotion of cleaner production is affected by different factors, both external to the company and internally. Among those factors, the donor-supported efforts, where implemented, constitute an important contribution to the process of restructuring. The contribution in the dissertation lies, besides in clarifying the factors that influence the process of promotion of cleaner production in the region, also in the development of strategies for the donors for the further promotion of cleaner production.

2000-09-01
13:15
International institute for industrial environmental economy, Tegnérplatsen 4, Lund
  • Jurgis Staniskis (Prof)